A2. Determinatiesleutels

HIFN-2 bevat twee soorten determinatiesleutels: de Identificatiesleutel en de Snelzoeker™.

De 'Identificatiesleutel' is qua tekst gelijk aan alle determinatiesleutels achter elkaar die in Heukels' Flora ed. 23 staan (2521 koppelvragen). Deze sleutel bevat extra illustraties, afkomstig uit de Heukels' Flora (ca. 1700). Deze Identificatiesleutel is de kern van de Flora als boek, en behoort waarschijnlijk tot de best geteste determinatiesleutels ter wereld. Hebt u een vooropgezet idee waar u in de sleutel wilt beginnen dan kunt u uit het Ga menu het Inhoud commando kiezen voor een lijst van waaruit u naar een bepaald punt in de sleutel kunt springen (pagina's waar een familie, genus maar ook bv waar bloeiende grassen van niet-bloeiende grassen worden afgesplitst).
Via een verwijzing naar een paginanummer in de Sleutel bij beschrijving van de 'Hogere Taxa' kan direct begonnen worden bij de desbetreffende Familiesleutel.
Ook vanuit de soortsbeschrijvingen wordt terugverwezen naar de pagina(s) waar het taxon uitgesleuteld wordt. Dit kan behulpzaam zijn om aanvullende kenmerken, die niet in bij diagnostische kenmerken, maar wel eerder in de sleutel genoemd worden, terug te kunnen vinden.

Bij het aanklikken van 'Snelzoeker' is in deze versie van HIFN-2 zijn bestanden oproepbaar met de namen "Houtige" en "Kruidige", die de meeste wilde soorten bevatten. De Snelzoeker vraagt wanneer hij geopend wordt of uw plant houtige delen bevat (bv. een struik of boom), en zal het betreffende bestand voor u openen. Dit programmadeel is eigenlijk een sorteerprogramma. Door gebruik te maken van enkele algemene vragen (levensvorm, bloemkleur, bloeitijd, standplaats, bladlengte, bladvorm, bladstand) kan een snelle selectie gemaakt worden van het aantal soorten met die specifieke kenmerkcombinatie.

De 'Snelzoeker' is op drie verschillende werkwijzen te gebruiken:
- Identificeer -- vul een zoekpatroon in en vind uit welke soort het meeste overeenkomt
- Bekijk -- bekijk de kenmerktoestanden van een soort in het geopende bestand
- Vergelijk -- vergelijk de kenmerkstoestanden van twee soorten.