Ruud van der Meijden

Dr. Ruud van der Meijden (1945-2007)

Deze dvd-rom is opgedragen aan dr. Ruud van der Meijden en zijn vrouw Nelleke.

Ruud van der Meijden, verbonden aan het Nationaal Herbarium Nederland, was tientallen jaren de motor achter de Heukels’ Flora. Ruud was een innovator die nieuwe technieken en media aangreep om zijn wetenschap verder te brengen. Het interactieve multimediale medium bood de gelegenheid om méér te doen met zijn kennis. Hij integreerde de Heukels’ Flora met de waarnemingdatabase van Floron wat resulteerde in gedetailleerde doorzoekbare verspreidingskaarten. Ruud ontwierp een geheel nieuwe determinatiesleutel (de snelzoeker) speciaal gemaakt voor gebruik op computers. Hij was verantwoordelijk voor het toegankelijker maken van de beschrijvingen en, in deze versie, het doorvoeren van een heel nieuwe systematiek gebaseerd op recente moleculaire gegevens.

Ruud werkte niet alleen aan de Nederlandse flora, maar ook aan die van het Verenigd Koninkrijk (samen met Clive Stace) die in 2003 op dvd-rom verscheen.

Ruud was een gedreven wetenschapper, een harde werker, een inspirator, eigenzinnig en enthousiast. Nelleke was steun, toeverlaat en projectmedewerker. Het was een eer en een plezier om met hen aan dit product te werken.

Het ETI-team.