Family Asteraceae

Composietenfamilie

Diagnostische kenmerken
Kruiden of soms houtige planten, vaak met melksap.
Bladen verspreid, soms tegenoverstaand of in kransen, enkelvoudig of samengesteld, meestal zonder steunblaadjes.
Bloemen klein, gegroepeerd in hoofdjes die op een enkele bloem lijken (Asteraceae hoofdje.tif); deze worden omgeven door 1 of meer rijen schutblaadjes, het omwindsel. Bodem van het hoofdje met of zonder vliezige schutbladen aan de voet van elke bloem: de stroschubben. Bloemen alle gelijk van vorm, of de middelste van de randstandige verschillend en dan de middelste meestal 2-slachtig en de randstandige vrouwelijk of steriel. Kelk nooit groen en kruidachtig, maar bestaand uit een pappus van enkelvoudig geveerde haren, of van schubben of borstelharen, of van vergroeide schubjes (‘kroontje’); pappus soms ontbrekend.
Naar de bloemkroon zijn te onderscheiden: (a) buisbloemen, waarbij de kroonbuis rondom vergroeid en aan de top regelmatig (4- of) 5-tandig is, (b) lintbloemen, waarbij de kroonbuis aan 1 zijde in een lintvormige, 3-5-tandige plaat uitloopt. In elk hoofdje alleen buis- of alleen lintbloemen, óf in het centrum buis- en aan de rand lintbloemen. Meeldraden 5, in de kroonbuis aangehecht, onderling meestal zijdelings vergroeid, naar binnen openend.
Vruchtbeginsel onderstandig 1-hokkig, met 1 zaadknop; stijl 1, met 2 (soms 1) stempels.
Vrucht een nootje, gekroond door de pappus, soms met een dun verbindingsstuk (snavel) tussen nootje en pappus.

Opmerking
Het verdient aanbeveling om vóór het determineren een bloemhoofdje van onder naar boven in de lengte door te snijden, opdat goed zichtbaar wordt of de randstandige bloemen van de middelste verschillen en opdat de aanwezigheid van stroschubben kan worden vastgesteld en de vorm van de bloemhoofdjesbodem zichtbaar wordt. Dit is tevens de beste wijze om materiaal te drogen voor het herbarium.

Deze familie wordt in de Sleutel uitgesleuteld op Pagina 1485: Asteraceae - Composietenfamilie. Deze pagina is te bereiken vanuit Pagina 1483.
Baccharis halimifolia - Struikaster wordt tevens uitgesleuteld op Pagina 2355.

%LABEL% (%SOURCE%)