Agrostis fouilladeana


FB. 2431

Agrostis xfouilladeana Lambinon & Verloove
(= Agrostis capillaris x Agrostis castellana Boiss. & Reuter)
Familie Poaceae.

Diagnostische kenmerken
Kafnaald, indien aanwezig, uit de onderste helft ontspringend, geknikt. De nerfjes die de middennerf van het lemma flankeren als duidelijke (0,2-0,5 mm lange) naaldjes uittreden; indien lemma genaald, dan deze aan de voet met enkele relatief lange haren. Wortelstokken kort, plant ook met korte bovengrondse uitlopers. Bloeiwijze breed driehoekig, minder ijl. Bladen blauwgroen.

Hoogte bloeiende plant
0,10-1,00 m.
Bloeitijd
Juli-augustus.
Levensvorm
Hemikryptofyt.

Standplaats en verspreiding
In bermen, mogelijk ook op andere plaatsen. Ingezaaid als bijmenging van 'zaden' van Agrostis capillaris; origine onduidelijk.

Opmerkingen
- Een van de moeilijkste geslachten van de familie, mede omdat de planten alleen door een combinatie van bloem- en vegetatieve kenmerken gekarakteriseerd worden. Voor het onderzoek van de bloemen is een 20 maal vergrotend stereomicroscoop eigenlijk onontbeerlijk. Voor een juiste determinatie is het noodzakelijk om tevens de ondergrondse delen te onderzoeken (aan- of afwezigheid van wortelstokken; aantal schubben van de wortelstokken en de consistentie ervan). De indruk bestaat dat tussenvormen tussen de hier als soorten opgevoerde taxa niet zelden voorkomen; mogelijk zijn niet alle tussenvormen als bastaarden te beschouwen.

- De identiteit van het ingeburgerde materiaal is nog onzeker.

Deze soort wordt in de Sleutel uitgesleuteld op de volgende pagina('s):
Pagina 1892

%LABEL% (%SOURCE%)