Wilde hyacint
SL. 1151
Hyacinthoides non-scripta (L.) Chouard ex Rothm.
Familie Asparagaceae.
Diagnostische kenmerken
Bloemstelen aan de voet met een schutblad en een steelblad, het schutblad ongeveer even lang als de bloemsteel. Schubben van de bol vergroeid. Bloemdekbladen vrij maar tot halverwege buis- of klokvormig samenneigend. Bloemtros meestal aan de top knikkend. Bloemen blauw, roze of wit, al of niet geurend. Helmknoppen meestal roomkleurig, soms blauw.
Hoogte bloeiende plant
0,15-0,50 m.
Bloeitijd
April-mei.
Levensvorm
Geofyt.
Standplaats
Op vochtige, voedselrijke grond in loofbossen, vooral aan de binnenduinrand, ook op buitenplaatsen en in eendenkooien.
Zeldzaamheid en verspreiding
Vrij algemeen in de Duindistricten langs de binnenduinrand; zeldzaam in het Zuidlimburgs district; elders zeldzaam. Ook als tuinplant.
KFK 577.
Opmerking
De in Nederland voorkomende planten worden meestal geacht als te zijn ontstaan door bastaardering van Hyacinthoides non-scripta en Hyacinthoides hispanica (Mill.) Rothm. - Spaanse hyacint (FB. 1886), waarvan de laatste waarschijnlijk niet (meer) in zuivere vorm in Nederland voorkomt. Dat geldt o.i. eveneens voor Hyacinthoides non-scripta. Hoewel men plaatselijk wel enkele planten kan vinden met ogenschijnlijk 'zuivere' kenmerken van 1 van de oudersoorten, lijkt het ons beter om zulke planten op te vatten als de uiterste vormen van de volkomen vruchtbare hybridenzwerm van de oorspronkelijke soorten (Hyacinthoides xmassartiana Geerinck (FB. 1597)).
Deze soort wordt in de Sleutel uitgesleuteld op de volgende pagina('s):
Pagina 1379