Potamogeton natans L.

Drijvend fonteinkruid
SL. 0995

Potamogeton natans L.
Familie Potamogetonaceae.

Diagnostische kenmerken
Drijvende bladen aan de top van de bladsteel met 2 zijdelingse indeukingen en daar geplooid. Bladsteel aan de top met een 1-2 cm lang lichter gekleurd 'gewricht'. Ondergedoken bladen meestal alle zonder bladschijf, stijf en lang, op doorsnede halfrond. Vruchtaar 3-8 cm lang, dicht; steel veel langer dan de aar, niet verdikt. Vruchtjes 4-5 mm lang. Bladschijf van de drijvende bladen leerachtig, ondoorschijnend.

Hoogte bloeiende plant
0,60-1,50 m.
Bloeitijd
Juni-augustus.
Levensvorm
Hydrofyt.

Standplaats
In allerlei zoete wateren.

Zeldzaamheid en verspreiding
Algemeen; zeldzaam in de Hafdistricten benoorden het Noordzeekanaal, en in het Estuariëndistrict, de IJsselmeerpolders en het Zuidlimburgs district.
KFK 888.

Opmerking
De (onvruchtbare) bastaarden met Potamogeton natans hebben een minder duidelijke plooi aan de voet van de drijvende bladen en bladschijfloze onderste bladen. De middelste en bovenste bladen onderscheiden zich echter van deze doordat ze enigszins doorzichtig en korter gesteeld zijn:
1. Potamogeton xfluitans Roth (= Potamogeton lucens x Potamogeton natans) (FB. 1619). Zeer zeldaam in de Pleistocene districten (Gort.8: 130, 28: 31).
2. Potamogeton xsparganiifolius Laest. ex Fr. (= Potamogeton gramineus x Potamogeton natans) (FB.5116) . Zeer zeldaam in het Kempens district, het Subcentreuroop district en het Waddendistrict (Texel). (Gort.7: 1; 28: 31).

Deze soort wordt in de Sleutel uitgesleuteld op de volgende pagina('s):
Pagina 2237

%LABEL% (%SOURCE%)